Новини


10-06-2024

На проведена Мениджърска конференция на НСБС бяха очертани практическите аспекти от въвеждането на еврото в Р България и предизвикателствата пред бранша

На 7 юни 2024 г. в гр. Правец бе проведена Мениджърска конференция на НСБС под надслов „Практически аспекти от въвеждането на еврото в Р България“, в която участваха 45 члена на Сдружението.

 

Гост лектори бяха експерти от Министерство на финансите и НАП, които представиха пред участниците критериите за членство в еврозоната, необходимите действия по практическа подготовка за въвеждането на еврото, постигнатия напредък в това отношение и основните моменти от разпоредбите на проекта за Закона за въвеждане на еврото в Р България (ЗВЕРБ). В хода на дискусията бяха обсъдени и конкретни въпроси от значение за транспортния и логистичен бранш, както в правен, така и в технически и технологичен аспект.

Втората част от мероприятието бе под надслов „НСБС поглед отвътре“, в рамките на която бе предоставена възможността на всеки участник да сподели вижданията си по избрана от него тема от значение за бранша. Началото на дискусиите бе поставено от г-н Цветин Тодоров, председател на УС на НСБС, който се обърна към членовете на Сдружението представяйки някои от основните текущи предизвикателства в логистиката:

§ липсата на кадри;

§ тежките процедури за назначаване на работници от трети страни;

§ лошата транспортна инфраструктура във всички направления;

§ неефективната организация на работа по българските ГКПП;

§ защитните мерки на ЕС срещу  българските автомобилни превозвачи;

§ дигиталната трансформация на бизнеса  и нуждата от обучения в тази насока;

§ бъдещето на дигиталните спедитори.

Заместник председателите на НСБС г-жа Мариета Григорова и г-н Явор Панталеев също изразиха своите виждания по тези и други въпроси, а г-н Христо Христов, изпълнителен директор на Дискордия сподели своя опит по някои от темите с останалите участници.

Г-н Момчил Антов, директор на НСБС представи пред присъстващите най-новата инициатива на сдружението – Конкурс за млади специалисти в логистиката. Тази инициатива е насочена към младите таланти в бранша и ще им позволява да споделят и развият своя опит в спедицията и логистиката, както и да спечелят страхотни награди:

Първо място:

Второ място:

Трето място:

Условията на конкурса ще бъдат разпространени сред членовете на НСБС, както и ще бъдат обявени и на официалния уебсайт на НСБС и в социалните мрежи.